Preparati su holisticki. Bazirani su i rade po principima homeopatije.
Ko ne koristi produkte, treba svaki dam da se valja po blatu i lišću ako želi svoju koloniju mikroba da formira i iskoristi na najoptimalniji nacin.
Svaki produkt koji površinski deluje poseduje bakarni prsten koji nam pomaže da produkt bude u sinergiji sa nama jer je bakar dobar sprovodnik.

Kao sto lekar prvo ustanovi dijagnozu neke bolesti pa tek onda prepise terapiju,tako i frizer treba da utvrdi prvo stanje vlasista i kose,pa tek onda da pristupi nezi.
Kose su razlicite,kao sto su razliciti i ljudi.

Preparati su nastali spoznajom idejnog tvorca da pored tolike kozmetike, (brendova) mi nemamo sa čim da održavamo higijenu na optimalam nacin. Sećam se davne 2003-2004.god. kada je idejni tvorac Silvio Pillilini rekao: "Ljudi, mi nemamo sa čim da se kupamo". Gledala sam ga i slusala i sada mogu reći da ga tada baš i nisam mnogo razumela zašto je bio baš toliko zabrinut.

Sve nabrojane vrste kosa koje sam pominjala do sada treba svaki frizer da poznaje.Postoje samo dva nacina kada je dijagnostikovanje kose u pitanju:vizuelno i dodirom.Vizuelno nam izgleg(boja,sjaj)mnogo govori.Ako je kosa "mat"-bez sjaja,onda se radi o ostecenoj kutikuli,sto znaci da je dlaka otvorena i da odbija veoma malo svetlosti.Dodirom cemo utvrditi da li je kosa suva ili masna.Ako je suva,onda mnogo brze reaguje na preparate nego masna kosa.

Prednost I'm Resource proizvoda je u tome što je I'm Resource živ proizvod baziran na mikroorganizmima, probioticima i oligoelementima. Upotrebom tih produkata, unosimo u svoj organizam sve ono što nam je potrebno putem kože kao našeg najvećeg organa.

Cesljanje i cetkanje nisu samo nacini da se kosa rasceslja nego i to spada u osnovnu negu kose. Cetkanjem se kosa zateze,sto utice na bolju ishranu vlasne papile. Tako kosa postaje zdravija i lepse izgleda. Kod cetkanja nije svejedno kakve cetke koristimo. Najbolje su cetke izradjene od prirodnih vlakana.

Mi nismo sazdani samo od mesa i krvi, mišića i kostiju, mozga i kože, nego i od bakterija i gljivica. I vise smo, u stvari, oni nego sto smo mi. Naši mikroorganizmi rukovode našim telom. Bez njih je nemoguće postati zdravo ljudsko bice. Samo u nasoj utrobi živi više od stotinu biliona mikroorganizama. Najnovija naučna istraživanja govore da mikrobi upravljaju našim telom.

Oboljenje zlezda lojnica prouzrokuje preterano ili nedovoljno mascenje kose. Nedostatak vitamina,kao i nedovoljna i nepravilna ishrana,dovode do slabe ishrane epiderma koze glave,sto stvara dobru podlogu za razvoj gljivica i bakterija,a sve to prouzrokuje pojavu peruti i los izgled kose.

Velike estete naseg vremena,lekari,hemicari,prirodnjaci i psiholozi,umetnici istancanog ukusa udruzili su svoja znanja da ljudima ponude sto savrsenija sredstva koja ce im pomoci u lepsem i negovanijem izgledu(tela). Njima se pridruzuju i estete-frizeri i kozmeticari,koji ova sredstva prilikom svoga rada prakticno primenjuju. Nema sumnje da postoji veliki broj zena koje zele da imaju savrsenu savremenu frizuru,lepo negovano i nasminkano lice.

Koji se sve procesi dešavaju prilikom pranja i šamponiranja kose?

Prvi zadatak sampona za pranje jeste da rastvori i otkloni suvisnu masnocu i necistocu sa koze glave i kose. Da bi se taj zadatak mogao ispuniti,voda treba postati "vlaznija". Mozda ovo izgleda smesno,ali voda uopste ne vlazi(kvasi) tako optimalno kao sto se cini.

Ako nam se dopadaju frizura,haljina ili razni predmeti i njihove boje,obicno kazemo da su lepi. Ono sto zovemo lepim uvek je u zavisnosti od nas samih koji procenjujemo,merimo i odredjujemo. I mada nije pravom merom izmerena,lepota postoji,ona je prisutna. Svi faktori koji je ponistavaju ili menjaju uvek su u zavisnosti od licnih ukusa i sklonosti.

Izbor sampona na trzistu je dosta sirok. Kvalitet sampona ne zavisi od pene koju stvara prilikom pranja kose. Ne pere pena,vec povrsinski-aktivne supstance za negu vlasista i kose. Pregledom koze glave i kose treba odluciti koji ce sampon biti najpogodniji za pranje i negu. Mnogi ne razmisljaju kakav ce sampon upotrebiti,sto je pogresno. Pravilnim izborom sampona i nacinom pranja omogucavamo istinsku negu vlasista i kose.

Sve sto je moderno,ne znaci da je lepo.Zato se treba truditi i cuvati da trenutna moda ne zavede. Vec je godinama moda iskljucivo okrenuta mladim osobama.Mnoge zrelije zene padaju u iskusenja modnih novosti. Zena ne treba da bude pomodna po svaku cenu.Vazno je imati vlastiti stil.To nikako ne znaci da ne treba pratiti modu odevanja,friziranja i sminkanja. Naprotiv,potrebno je biti stalno u toku,pratiti promene koje se desavaju u svetu,ako ne zelimo biti staromodni.

Na zalost,mnogi smatraju da samo gusta i velika kolicina pene pravi dobro pranje i cistu kosu i zato uzimaju vece kolicine sampona za pranje. Jaka i gusta pena suvise iscrpljuje prirodnu masnocu koze,sto dovodi do oboljenja zlezda lojnica. Pravilno pranje kose se sastoji iz njenog prethodnog cetkanja,predpranja i pranja.
Cetkanjem rascesljavamo kosu od eventualnog tapiranja,odnosno mehanicki otklanjamo prasinu,lak i ostalu nesistocu sa kose.

Film,radio,TV i stampa prenose razne savete i upoznaju siroke mase sa svim novitetima na podrucju modernog oblacenja,friziranja i sminkanja. I pored toga,vidimo mnogo zena sa nesavremenim frizurama,sa upadljivo nasminkanim licem,bez uklapanja u oblik lica,glave,proporcije tela i starosnu dob. Vrlo je vazno i znacajno ostvariti sklad izmedju licnosti i nacina cesljanja,sminkanja,odevanja,izbora boja,ukrasnih detalja,sto sve utice na estetski izgled coveka.

Tacan odgovor je tesko dati,jer je pranje kose individualna stvar. Pranje kose zavisi o radu zlezda znojnica i lojnica(brzog ili sporijeg mascenja),kao i o sredini,odnosno radnom mestu gde se provodi duzi deo vremena.
Kosu treba prati toliko cesto koliko je potrebno da je ona uvek cista.

Prvi mahinalni pokret koji zena ucini pred ogledalom,odnosi se na kosu,odnosno frizuru. Da popravi neki uvojak,da zagladi neki pramen cak i onda kada je sve u najboljem redu. Izgled kose(gustina,boja,sjaj) ima veliki uticaj na opsti izgled zene.
Treba naci kompromis izmedju nasrtljive mode i otpora koji pruza razum,polazeci od toga da svaka frizura nije za svakoga.

Ako smo prali zdravu,kratku,neprepariranu kosu,pri rascesljavanju necemo imati nikakvih potrskoca.
Problem rascesljavanja nastaje kod duge, tanke, bojene, beljene, trajno ondulirane, suve, porozne i jako ostecene kose.

Frizura je kao neka knjiga ispisana razumljivim i citljivim slovima koju moze da procita samo onaj ko ima osecaj za estetiku i oblike. I boja kose,takodje,cini estetski elemenat.Kombinacije elemenata slicnih po jednoj ili vise osobina cine harmoniju.
Sto ima vise jednakih elemenata bolja je harmonija. U izgledu svake frizure je geometrijska forma koja ima dubinu,sirinu i visinu.Ova forma treba da bude uskladjena sa formom lica i tek tada frizura daje pravu sliku i dobija punu vrednost.

Alt Intro Image

Za rast kose i njenu normalnu obnovu vazan faktor je-krv. Krv hrani celo covekovo telo,pa i kosu. Zato krv mora biti zdrava kako bi ispravnom cirkulacijom kapilarima dovodila dovoljno hrane za rast i obnovu kose. Krv mora sadrzati sve potrebne belancevine,vitamine i mineralne sastojke,koje su za biolosku funkciju i elasticnost vlasista neophodni. Svi vitamini,belancevine i minerali se unose putem hrane. Zato je pravilna ishrana znacajan faktor koji pomaze kosi i njenoj obnovi.

Svaka boja dobija na intezitetu ako pored nje postavimo njoj kontrastnu boju. Svetla kosa izgledace svetlije ako zena ima tamnu haljinu i obrnuto. Ovo pravilo se ne odnosi samo na boju odece,nego i na boju tena,odnosno sminke.
Sminka ima cudesnu moc,ali pod uslovom da se tacno zna sta se zeli ispraviti,sta se zeli prikriti ili naglasiti. Da bi se postiglo ono sto se ocekuje od sminke,ona treba da bude prirodna,diskretna i neupadljiva.

Alt Intro Image

Osobine kose:hidroskopnost,elasticnost i staticna naelektrisanost. Hidroskopnost; opste je poznato da vlaga u vazduhu utice na trajnost kovrdzi i frizure. Kosa ne mora biti direktno ovlazena da bi se izradjene kovrdze ili talasi opustili. Kosa je veoma osetljiva na vlagu. Izrazena hidroskopnost kose koristi prilikom hemijske obrade,odnosno upijanja preparata u kosu,dok u odredjenim momentima(za trajnost frizure) ova je osobina nepozeljna. Da bismo sprecili prekomerno upijanje vlage, kosu trebamo zastititi kozmetickim sredstvima koja na njenoj povrsini stvaraju tanak film,odnosno,providan sloj.

Pre oblikovanja frizure ili sminkanja,frizer mora neupadljivo posmatrati lik musterije,kako bi utvrdio njegove proporcione crte. Ovo se ne odnosi na posmatranje samo spreda nego i profila. Razumljivo je da priroda nije mogla nadariti sve ljude pravilno oblikovanim licem i glavom. Ali,zato su tu sminka i kosa.Kosa ce uz pomoc vestih ruku frizera da koriguje u manjoj ili vecoj meri ove nedostatke.

Alt Intro Image

Velike estete naseg vremena, lekari, hemicari, prirodnjaci i psiholozi, umetnici istancanog ukusa udruzili su svoja znanja da ljudima ponude sto savrsenija sredstva koja ce im pomoci u lepsem i negovanijem izgledu(tela). Njima se pridruzuju i estete-frizeri i kozmeticari,koji ova sredstva prilikom svoga rada prakticno primenjuju. Nema sumnje da postoji veliki broj zena koje zele da imaju savrsenu savremenu frizuru, lepo negovano i nasminkano lice.

Mnoge zene se razocaraju kada saznaju da treba da nose naocare. Razocarenje dolazi zato sto smatraju da ce im pokvariti lepotu. Prilikom odredjivanja i oblikovanja linije frizure treba stranku zamoliti da stavi naocare. Samo se tako linija frizure moze prilagoditi celini,koju sacinjavaju lice i naocare. Lik osoba koje nose naocare,postaje sam po sebi interesantan.

Alt Intro Image

Za normalan razvoj i rast dlake,dve kvržice,ili kako se strucno nazivaju papile,veoma su vazne. Papila je poseban organ smesten u donjem delu lezista dlake. U papile se vrsi razmena materija i stvaranje novih celija. Mesto stvaranja tih celija se naziva matrix.Stvorene celije jos nisu orozale. Ove celije se pretvaraju u mikroskopski sitna vlakna-fibrile. Ovako formirana fibrilna vlakna medjusobno su vezana u jedinstveno vlakno-dlaku. Novoizrasla dlaka je mekana i nezna,a kasnije postaje sve tvrdja,odnosno,čvršca.

Vrat se moze shvatiti kao most koji povezuje glavu sa telom. On na neki nacin daje proporcije figuri tela,zavisno od duzine i nacina povezanosti sa ramenima.
Cak iako vrat nije dovoljno dug i vitak,samo drzanje glave i vrata te odgovarajuca frizura i izrez na haljini mogu pospesiti opsti utisak.

Ph je naicni simbol koji meri kiselost i alkalnost. Na skali od 0-14,ph7 je neitralno,to znaci da supstance imaju istu kolicinu kiselosti i alkalnosti. Ph vrednost kose i koze u normalnim slucajevima je izmedju 4,5 i 6,0(na skali).
Nasa kosa je najjaca,najotpornija,sjajna i elasticna kada je njena ph vrednost izmedju 4,5-6,0,isto se odnosi i na nasu kozu.

Poznata je stvar da su se ranije modne frizure samo oblikovale. Nema sumnje da se svakom obliku glave i lica moze prilagoditi modna frizura ako je kosa pre toga osisana kako treba. To uspeva samo strucnjak koji radi razumno,koji zna "kako i zasto" tako radi.

Alt Intro Image

Potkozni deo(koren) je papila koju cine celije fibrilnih vlakana od kojih se dalje stvara vlasno stablo. Papila lezi u vlasnoj kesici,odnosno u vlasnom folikulu. Tek odumiranjem papile dolazi do prestanka rasta kose i do trajne celavosti. Vlasna kesica i zlezde lojnice imaju glavnu funkciju da odrzavaju kozu i kosu u elasticnom stanju zahvaljujuci sebumu. Sebum sprecava gubljenje vlage i otezava prodiranje spoljnih uticaja. Njegov slani i pomalo kiseli sastav utice nepovoljno na razmnozavanje bakterija i gljivica koje mogu izazvati oboljenje koze.

Copyright © 2024 | frizeralexandra.rs. All Rights Reserved.