Alt Full Image

Kosa 2

Za rast kose i njenu normalnu obnovu vazan faktor je-krv. Krv hrani celo covekovo telo,pa i kosu. Zato krv mora biti zdrava kako bi ispravnom cirkulacijom kapilarima dovodila dovoljno hrane za rast i obnovu kose. Krv mora sadrzati sve potrebne belancevine,vitamine i mineralne sastojke,koje su za biolosku funkciju i elasticnost vlasista neophodni. Svi vitamini,belancevine i minerali se unose putem hrane. Zato je pravilna ishrana znacajan faktor koji pomaze kosi i njenoj obnovi.

Za rast kose znacajni su i hormoni. Nedostatak hormona ili njihovo preterano prisustvo mogu da prouzrokuju opadanje kose ili njen preterani rast. Na pr.muski polni hormon u vecoj meri kod zena izaziva gubitak kose u frontalnom delu glave a rast brkova i brade dok zenski polni hormon kod muskaraca izaziva promenu glasa ili promene u masnom tkivu.

Kosa dnevno naraste 0,4mm,sto znaci da u proseku izraste 1cm mesecno. Na brzinu rasta kose uticu nasledne osobine,godine starosti,pol,godisnje doba i mnogi drugi faktori. Kod zena kosa brze raste nego kod muskaraca,leti brze nego zimi i brze kosa raste danju nego nocu.

Copyright © 2024 | frizeralexandra.rs. All Rights Reserved.