Procena stanja kose

Kao sto lekar prvo ustanovi dijagnozu neke bolesti pa tek onda prepise terapiju,tako i frizer treba da utvrdi prvo stanje vlasista i kose,pa tek onda da pristupi nezi.
Kose su razlicite,kao sto su razliciti i ljudi.

Po svom kvalitetu,medjusobno se razlikuju i nejednako reaguju na preparate.
Zbog toga,od frizera se trazi da poznaje strukturu svih vrsta kosa,kako bi u datom momentu znao pravilno da upotrebi preparate i sredstva za negu kose i koze glave.
Debljina dlake govori o jacini vlasnih niti u kosi,a sto svakako utice na njen afinitet prema boji,trajnom prepariranju ili vodenoj ondulaciji i sl.
Kosa po prirodi moze da bude izrazito suva ili masna,sto isto utice na njen afinitet i kvalitet.
Hidroskopnost kose utice i na brzo upijanje i delovanje frizerskih preparata.
Najvece promene u strukturi kose desavaju se kod trajnog prepariranja i svetlog bojenja,a narocito kod depigmentisanja kose,odnosno blajhanja.
Sredstvima za bojenje ne boji se kosa samo po povrsini nego i unutrasnjosti.
Isto tako,trajna preparacija se ne vrsi samo na kosi,vec i u kosi.
Da bi preparat dospeo u kosu,u ovim slucajevima potrebno je otvoriti povrsinski zastitni sloj kose, kako bi se omogucio nesmetan ulazak aktivnih supstanci preparata.
Iako se posle svake hemijske obrade upotrebom regeneratora povrsina kose vraca u prvobitno stanje. Nastale hemijske promene u kosi obavezno uticu na promene u afinitetu,elasticnosti,sjaju i izgledu kose.
Prilikom kontrole kose,obavezno treba pregledati i kozu glave.
Postavljanjem prave dijagnoze kose,kao i procenta sedih vlasi,jeste od bitnog znacaja za sastav boja(permanentna ili polu permanentna)i odredjivanje procenta vodonik-peroksida(H2O2),kako za bojenje tako i za beljenje kose.

Copyright © 2024 | frizeralexandra.rs. All Rights Reserved.