Kako deluju sredstva za pranje kose?

Koji se sve procesi dešavaju prilikom pranja i šamponiranja kose?

Prvi zadatak sampona za pranje jeste da rastvori i otkloni suvisnu masnocu i necistocu sa koze glave i kose. Da bi se taj zadatak mogao ispuniti,voda treba postati "vlaznija". Mozda ovo izgleda smesno,ali voda uopste ne vlazi(kvasi) tako optimalno kao sto se cini.

Primer : ako nam je ruka potpuno mirna uspecemo iglu poloziti u posudu sa vodom,a da ne potone. Igla ce lezati na povrsini vode,gde se zadrzava povrsinska napetost vode. Delovanjem svih sredstava za pranje,zasniva se na principu smanjivanja povrsinskog napona. U unutrasnjosti neke tecnosti svaki je molekul okruzen sa svih strana drugim molekulima koji se medjusobno privlace,tako da se sve privlacne sile nalaze u ravnotezi.
Drugacije je sa povrsinskim molekulima,koje u dodiru sa vazduhom privlace samo unutrasnji molekul tecnosti. Kako je to privlacenje snazno,slobodna kap tecnosti zauzima najmanju mogucu povrsinu oblika lopte.
Ovo se moze ilustrovati posmatranjem kapi vode na parafin papiru,pri cemu kap vode zauzima oblik lopte.
Zahvaljujuci toj napetosti,voda ne kvasi ni prljavstinu(masnocu) na rukama.
Skidanje necistoca ce se dogoditi tek kada se uzme sapun i na taj nacin voda se cini jos "vlaznijim".
Drugim recima,upotrebom sapuna iliti sampona,smanjuje se povrsinski napon vode,a sve supstance koje to cine ,nazivaju se povrsinsko-aktivnim supstancama.
Snaga pene takodje potice od povrsinskog napona,koji izaziva polarni molekul u vodenom rastvoru.
Tako se pena moze smatrati disperzijom vazduha u vodi.
Svaki vazdusni mehuric zatvoren je u tankoj opni od vode.
Osnovne supstance od kojih su izgradjeni samponi sastoje se od molekula,sitnih cestica koje,kad' se rastvore u vodi,stvaraju bogatu penu.

Copyright © 2024 | frizeralexandra.rs. All Rights Reserved.