Osobine kose:hidroskopnost,elasticnost i staticna naelektrisanost. Hidroskopnost; opste je poznato da vlaga u vazduhu utice na trajnost kovrdzi i frizure. Kosa ne mora biti direktno ovlazena da bi se izradjene kovrdze ili talasi opustili. Kosa je veoma osetljiva na vlagu. Izrazena hidroskopnost kose koristi prilikom hemijske obrade,odnosno upijanja preparata u kosu,dok u odredjenim momentima(za trajnost frizure) ova je osobina nepozeljna. Da bismo sprecili prekomerno upijanje vlage, kosu trebamo zastititi kozmetickim sredstvima koja na njenoj povrsini stvaraju tanak film,odnosno,providan sloj.

Elasticnost;veliki broj gusto isprepletenih fibrilnih vlakana u kosi utice na njenu elasticnost i cvrstinu. Kosa moze izdrzati veliku masu. Jedna normalna zdrava vlas izdrzi masu od 100gr i pri tom se istegne za 1/3,zbog toga,moguce je kosu hemijski i mehanicki obradjivati bez kidanja vlasi.

Staticna naelektrisanost;prilikom cesljanja sveze oprane i osusene kose mozemo primetiti da cesalj ili cetka privlace vlasi. Ovu "neposlusnost" kose prouzrokuju elektricni naboji. Da bi se u potpunosti razumeo uticaj elektricnog naboja,moramo se posluziti znanjem iz fizike.
Vec znamo da je materija sastavljena od sitnih delica-atoma,a atomi iz pozitivno i negativno naelektrisanih cestica. Za tela koja se medjusobno privlace ili odbijaju kazemo da su pozitivno ili negativno naelektrisana,zavisno od naboja koji nose.
Prilikom rascesljavanja tj.trenjem se sa kose prenose na cetku ili cesalj negativno nabijene cestice-elektroni. Pri intenzivnom cesljanju kose cuje se i pucketanje. Na cetki ili ceslju se tada pojavljuje visak negativnog elektricnog naboja,a na kosi manjak.
Zbog toga je kosa pozitivno naelektrisana,a cetka negativno. Zbog toga cesalj privlaci kosu.
Da bi se sprecila naelektrisanost kose,upotrebljavaju je ucvrscivaci ili se kosa namaze laganom kremom za sjaj i negu.
Danas postoje i preparati koji se nanose na kosu pre susenja pod nazivom antistaticni sprej.